Catatan

SELAMAT HARI JURURAWAT 2022

 Kisah 18 ❤️❤️❤️ Happy Nurses Day to Me Alhamdulillah hari ni pesakit saya hulur RM 50 katanya utk celebrate raya dan disertakan ucapan nurses day.Sy menolak rasa macam tak sesuai tapi bijik mata juling jugak tgk duit tu..hahaha lawak aja.🤣   Semoga pemberi sihat selalu diberikan kesihatan yg baik dan panjang umur.Jangan main main bila Mat Saleh masuk hospital ramai dh pandai ckp MELAYU..☺️ Syukur kehadrat ilahi Allah telah membuka jalan untuk menjadi seorang nurse. Sy ingat lagi kali pertama cuci taik pesakit..seminggu tak makan sbb pikir kan baunya rupanya tapi lepas sekian lama lepas cuci berak terus makan.eh..?sy basuh tangan tak?🤣 Apa yang pasti kerjaya ini bukan calang-calang yang mampu menyandang tugas sedemikian diherdik dimaki dipuji malah mungkin ada yg pandang hina..Al maklumlah bagi mereka nurse hanya kerja cuci berak aje..jangan ye Makcik nanti sy buat rendang daging Makcik tu🤤 Jadi jururawat ni bukan macam drama dik melawa je kojernya pastu ikut doktor jalan sambil peg

SELAMAT HARI RAYA 2022

 Kisah 17 ❤️ Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya aku masih lagi bernafas untuk detik ini dan semoga dapat meneruskan lagi ibadah puasa 6 syawal hingga ke akhirnya. Tahun ini jugak dikejutkan dengan raya  mengejut. Malam itu kita sefamili okay je,beli rendang esok makan nasi dengan pulut.Relax sudah..(Sebab esok baru nak balik kampung,balik lewat sebab tiket habis). Balik sana tulatnya balik Langkawi..cadangnya nak ke paradise tapi kereta pulak rosak nak kejar masa takut tkdan..so plan cancel.Tapi takpe kita beraya 5 buah rumah sampai perut pun dah sebu. Badan pun penat tido ajelh.. Disebabkan tak jangka tiket balik ke Kuala Perlis habis jadi kene u-turn ke jeti Kuala Kedah.(masa dok bagan serai selalu ikut sini). Dari situ kita ambik komuter dari Alor Star ke Kodiang pusing semula ke Changloon Adventure tak?..ye Seronok?..ye Penat?..ye Marah?..Tidak.Kerana Allah dah aturkan elok elok untuk hambanya. Aktiviti malam raya memasak rendang  mengacau dodol dan membak

DEAR IMAN

 Dear Iman...❤️ Achik doakan semoga Iman berjaya dalam pelajaran Dan mencapai cita cita.🥰 Kurangkan bercinta pada usia sekarang sbb belum masanya Cinta akan hadir bila Iman dewasa tahu baik dan buruk rugi atau untung. Tido awal jaga kesihatan🙂 Kadangkala mama Dan abah tegas sbb sayangkan Iman.  Anak-anak ini, usia mungkin sama remaja. Tetapi yang membezakan ialah persekitaran dan asuhan yang diterimanya.  Lain Rumah lain cara didikan mereka Dan Achik tahu Iman boleh atasinya. Setiap org harus bersyukur seadanya😃 Kalau abah takda Iman akan jadi orang kuat mama. Iman kene bersedia jadi pemimpin.  Berbeza apabila kita membesarkan anak tanpa tahu apa nak jadi. We have no expectation.  Jadi apa pun takpe. Tiada tanggungjawab untuk mengambil pimpinan masa hadapan.  Nak meninggal main basikal lajak pun takpe. Nak meninggal rempit motor pun takpe.  Teenagers are just another civilians that can be replaced by anyone.  beratnya amanah itu. Sebab itu dalam Islam, anak-anak dididik untuk menjad

DOA

 ðŸŒ¸ðŸŒ¸ðŸŒ¸ðŸŒ¸ðŸŒ¸  Ya ALLAH ya Tuhanku ampunkanlah dosa dosaku.dosa kedua ibubapa ku.cucurilah rahmat keatas roh ibubapa ku.ampunkanlh dosa ibu ayah mertuaku. 🌸🍀Ya ALLAH semoga suamiku bertambah baik sayang padaku lapangkan dia dalam kesulitan dan kesempitan  ya ALLAH, beri dia kesihatan yang baik.ya ALLAH. 🌸🍀Ya ALLAH kurniakanlah aku anak yang baik dan soleh.Berilah kesihatan keselamatan keberkatan kebijaksanaan kecerdasan kebahagian dalam hidupnya.Semoga ahmad rafique taat pada perintah Allah rajin sembahyang dan hormat orang tuanya.Semoga rafique dilapangkan hatinya untuk menerima  pelajaran.Jauhkan dia dari segala  marabahaya lindungilah anakku dimana dia berada.ya ALLAH. 🌸🍀Ya ALLAH lapangkan kesulitan  yang aku hadapi ini, Ya ALLAH keluarkan aku dari segala kesulitan ini, Ya ALLAH bantulah aku dan kuatkanlah imanku.. 🌸🍀semoga kami sekeluarga DILIMPAHKAN rezeki yang berkat dan berpanjangan.berikan kami ketenangan hati dan keluarga yg damai tenteram dan sejahtera. 🌸🍀Ya ALLAH,  t

MONITOR TEKANAN DARAH

 Kisah 11😊 Tekanan darah tinggi adalah satu penyakit keturunan. tapi kalau tidak mencegah ia sangat merbahaya kepada seseorang..sekiranya ANDA ingin monitor tekanan darah.mari saya kongsikan tips nye.harap dapat membantu.... 1)pastikan setengah jam sebelum tidak minum kopi 2)berehat dahulu 5minit ye 3)duduk dan selesakan diri. 4)ambil tekanan darah selepas 5minit. 5)ulang langkah ini sebanyak 3 kali.ingat ye 3 Kali bacaan. 6)guna atau pam tekanan darah pada tangan yang sama 7)paling penting jangan silang kaki dan selesakan tangan  8)catatkan pada buku kiraan bacaan tekanan darah tinggi. 9)tekanan darah boleh diambil semasa ANDA baring juga 10)berjumpa Doktor jika tekanan darah memang tinggi dan makan ubat jika perlu.  Erm..Kakak saya Zuraini itu check tak tekanan darah dia.?saya sayang dia je .dah tua nak wek camno.klu blh nak dia sihat je.kene makan ubat lah kalau perlu. ✅Sesiapa yang ada penyakit spt darah tinggi kencing manis atau lain lain alahan nyatakan dlm my sejahtera.daftar m

KENANGAN PKP

 Kisah 4😊 Kenangan PKP, apa yg sy buat dan akan rindukan .  ..😂😂 -hand sanitizer semua habis di pasaraya  mask juga habis.mask juga dijual dgn harga yg cekik darah waktu itu.ada juga yg rembat mask( hilang dr hospital).masa ni kitaorg pun ikat tali hand sanitizer -roti gardenia habis.rmai yg membeli tp roti juga ada expired date. -Pakat try air dalgona pelbagai perisa.ish..not my taste  -jalan raya lenggang. sy pg blk keje tenang aman je.tkda trafic jammed.ramai org balik kg masa ni.all highway is close.masa ni minyak murah gile🤐 -ramai pakcik polis share bila mereka buat ronda.paling best bila azwan ali maki suruh duduk rumah.😁respect to polis yg kerja masa pkp fasa pertama -Dah berebut pulak menguli roti.ada group masak apa tk jd. Semua nak jadi chef. -ramai buat tiktok.tiktok challenge 'dont rush'.share rindu kg halaman.dugaan masa ni..sedih sbb cuti dibekukan -Emosi terlebih tengok kdrama The World of Married.yg mana sy tk layan.🙄 -isu rohingya timbul.all "mak ko

BAHAGIA CARA KITA

1.Kalau rasa nak buat sesuatu, buat saja. Jangan peduli orang kata. Dan jangan paksa orang ikut macam kita. Lain padang lain belalang. Lantai tak sama rata. Kasut lain jenama. 2.Jangan peduli apa orang kata pada kita. Rilek rilek sudah. Bahagia dengan cara kita. Beras kita habis bukan ada orang peduli. Depa tak tanya pun.Kita senang orang dekat. Kita susah orang lari. 3.Nak buat baik jangan harap balasan orang. Nanti hati sakit. Jangan guna ayat "Kita tolong orang, suatu hari orang tolong kita". JANGAN. Biar Allah sahaja yang membalas. 4. Tengok orang senang, jangan iri. Dia senang cara dia. Susah dia kita tak tau. Didik hati.. Suatu hari aku akan jadi macam dia. 5. Jangan mudah terasa hati. Nak merajuk. Tak ada orang peduli pun. Dok pendam buat apa. Hati sakit. Air mata habis. Buat apa yang kita happy. 6. Berkawan dengan orang yang nak kawan dengan kita. Yang takmau kawan lantak pi dialah. Berkawanlah tanpa syarat.  7. Baca posting orang jangan sakit hati. Kita taktau apa tu

AYAH

 Kadang² terfikir bila anak aku berhadapan dengan rakan² sekolah nanti. Bila dalam kelas, cikgu mesti ada tanya... Ina.. ayah kamu kerja apa?  Ayah saya engineer cikgu!  Samad... ayah kamu kerja apa? Ayah saya kerja bank cikgu! Ahmad..ayah kamu kerja apa? Ayah saya berniaga pasar malam cikgu!! .... Malu tak anak aku nanti, ayahnya seorang peniaga pasar malam yg menjual air balang sahaja😭. Sambil menulis ni, bergenang air mataku. Ayah tidak memilih kerja ini, tapi ayah yang memilih punca rezeki utk kita sekeluarga. Ya! Dulu kerja ayah dipejabat, berhawa dingin. Masuk jam 8 pagi pulang jam 5 petang. Pakai baju lawa2. Smart2. Cantik2 siap bertali leher.  Semua itu menjadi keinginan semua orang. Semua orang tidak mahu kerja angkat barang yang berat2! Semua orang tidak mahu bekerja di tengah panas! Taknak bekerja lebih masa. Cuma mahu duduk di kerusi goyang yang empuk saja. Tapi mahukan gaji ribuan setiap bulan...  Ayah? Ayah hanya lakukan semua kerja yang tak semua orang mahu lakukan. Bia

DOA YANG BAIK BAIK

 DOA DI PENGHUJUNG RAMADAN  Semua orang nak kejar Lailatul Qadr sebab semua tahu malam ni antara waktu-waktu yang diterima dan dimakbulkan doa oleh Allah. Jadi ni ada beberapa tips yang ustaz aku ajar dalam nak berdoa ni. Banyak tips dia sebut. Tapi ni je yang aku ingat. Banyak makan semut.  1. Puji Allah Doa ni bukan macam order roti canai kedai mamak. Mintak terus dapat. Dinamik dia berbeza. Doa ni kita meletakkan seluruh pengharapan kita kepada Allah dan tuhan tak ada apa-apa nak dari kita. Jadi bila kita doa kena sebut nama-nama Allah yang baik. Asmaul Husna. Ya Rahman Ya Rahim dah biasa kan? Cuba sebut daripada 99 nama tu.  Ya Ahadussomad - Yang Maha Esa lagi Yang Satu-satunya tempat bergantung harap Ya Halim - Yang Maha Santun Ya Wahhab - Yang Maha Memberi  Ya Razzaq - Yang Maha Pemberi Rezeki  (Surah Al 'Araf : 180, Al Isra': 110)  Sedangkan nak mintak sponsor dari wakil rakyat je pun dah puji YB tu melambung. Baru YB. Apatah lagi kita nak mintak dengan Tuhan Sekalian Al

JANNAH FOREVER

Imej
I will remember this.The day that supposed to be the happiest ever.  In a blink it turned into my worst nightmare. A nightmare that i never expected and never prepared. I still remember the sound they did CPR on you. The sound of AED machine that made me knew ur heartbeat stopped. Then i realized i already lost u. Thank you ALLAH for lending me the GREATEST parents.. Yes i am greedy as it never enough. I need u longer . But ALLAH  is the greatest planner. Semoga IBU AYAH tenang di sana Semoga IBU AYAH di tempat paling indah Semoga IBU AYAH di tempat paling bahagia SAYA sayang KAMU From IAMPUTERIIAISYAH Your only daughter in the whole universe

PERCUMA UNTUK ANAK IBU

Terima kasih atas semua yang telah kamu berikan pada ibu, anakku sayang. Kamu punya tuntutan, ibupun juga demikian. Namun ibu merasa tidak tahu mengisi berapa harga yang patut untuk tuntutan ini. Untuk pembelian makanan berzat selama kamu di dalam kandungan: "percuma" Untuk sembilan bulan ibu mengandungmu: "percuma" Untuk belanja bersalin ditambah belanja kesakitan melahirkanmu : "percuma" Untuk setiap malam ibu menemani kamu: "percuma" Untuk semua saat susah dan air mata dalam mengurus kamu : "percuma" Untuk membawamu ke doktor dan mengubati ketika kamu sakit serta mendo'akanmu: "percuma" Untuk setiap titik Air susu ibu: "percuma" Untuk belanja sekolah, makan, tempat tinggal untukmu: "percuma" Untuk belanja mendidikmu hingga kamu dewasa dan berjaya: "percuma" Untuk Mengasihimu selama 30 tahun: "percuma" Anakku… dan kalau kamu menjumlahkan semuanya ​akan kamu

Nurses day with pit stop cafe

Imej
NTERNATIONAL Nurses Day is celebrated annually on May 12 all around the globe to honour the services of nurses. This year, nurses from Gleneagles Kuala Lumpur will collaborate with Pit Stop Community Cafe to hand out 120 packets of  nasi lemak  to the homeless, as part of their Nasi Lemak programme. The programme aims to encourage Gleneagles staff to give back to the community and be more engaged with the society. “We want this to be an ongoing project, so we came up with the Nasi Lemak programme in 2015. Under the programme, every purchase of  nasi lemak  from the cafeteria by our staff, will be matched with a pack of  nasi lemak  that will be donated to the less fortunate,” said Gleneagles Kuala Lumpur senior manager Samiha Abd Aziz. The  nasi lemak  is prepared daily by the hospital’s own chef and is sold at RM5. Samiha said Gleneagles staff would usually buy  nasi lemak  as they know that every purchase they make would contribute to another person’s plate.

Briged Sukarelawan Media Prima-NSTP bersama komuniti Rohingya

Imej
KUANTAN: Briged Sukarelawan Media Prima-NSTP bersama MERCY Malaysia dan Gleaneagles Kuala Lumpur mengadakan program Medical Outreach kalangan komuniti Rohingya di Surau Rohingya Seberang Balok di sini, semalam. Pengurus Besar Kumpulan, Jabatan Komunikasi Korporat Media Prima Berhad (Media Prima), Azlan Abdul Aziz berkata, program itu diadakan bagi memenuhi tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat yang prihatin ke atas penderitaan etnik Rohingya yang terbabit dalam konflik politik diMyanmar. "Pada program kali ini kita turun padang bertemu komuniti Rohingya dengan mengadakan pemeriksaan kesihatan percuma dan pemberian ubat-ubatan kepada yang mereka yang memerlukan serta ceramah pendidikan kesihatan. "Kita juga adakan pemeriksaan payudara, ceramah perancang keluarga dan cara menjaga kebersihan diri (top to toe) selain bengkel psikososial iaitu merangsang minda untuk kanak-kanak," katanya. Seramai 57 sukarelawan termasuk dua doktor menyertai pr

BEING A NURSE 2018

I love being a nurse. But some days there are so many reasons why I could walk away without looking back. Here are 12 reasons why I sometimes want to walk away from nursing. 1. Management scares me (sometimes).  I know they don’t  mean  to scare me. But management can be a scary beast, epitomizing “big-brother.” Sometimes we’re left wondering what they’re thinking. Are we doing a good job? Are they looking for a reason to fire us? There’s a 50/50 chance… at least in my mind! 2. I can’t remember what it’s like to have a normal life.  We work long hours. Our schedules are usually not set, they are constantly changing. We’re frequently on-call. We are usually required to work alternating weekends. I can’t remember what it’s like to be off every weekend, or to not wonder if I’ll be needed at work, or asked to come in. I don’t want to have to plan out my schedule months in advance. It would be nice being home when my kids get off the bus. 3. My body hurts. everything.hurts. M

マレーシア】グレインイーグルス病院を訪問しました!

Imej
【マレーシア】グレインイーグルス病院を訪問しました!【8月1日~2日】 2018-09-09 09:36:58 テーマ: ブログ " グレインイーグルス・クアラルンプール " は各国の大使館や王室に選ばれる私立病院です。アラビア語、韓国語、そして日本語の医療通訳スタッフが在籍している。 '"Gleneagles Kuala Lumpur" is a private hospital which is chosen by the Embassy of each country and royal family.There are medical interpreters of Arabic, Korean and Japanese. ≪グレインイーグルス・クアラルンプール≫ Gleneagles Kuala Lumpur  開設:1996å¹´8月1日 ベッド数:372床 (クアラルンプールでベスト5に入る。特に外国人患者が 年間約1万5000人と 多い。) Date of establishment : On 1/ 8 / 1996  Number of beds : 372 beds  (The hospital is one of five major hospitals in Kuala Lumpur. There are 15,000 foreigners in a year.)  ▼Dr.Faridah (ファリダ先生)と日本語通訳の高橋智子さん ファリダ先生は日本好きで何回も来日されています。 Dr.Faridah and Japanese interpreter, Ms.Tomoko Takahashi  趣味は、ハイキングとマラソンで、 Dr. Farida likes Japan and she has visited Japan many times.  なんと、42kmフルマラソンにも出場され、名古屋マラソンに既にエントリーしているということでした。 Her hobby is hiking, and marathon. She even participated in 42km full marathon. She is

Hospitalization is unpredictable

Imej
Sep.27 Urgent Hospitalization in Kuala Lumpur 2018-09-27 13:54:44 テーマ: ブログ In the next morning upon the arrival in Kuala Lumpur, I had suffered from stomachache,vomiting, and diarrhea in a local hotel. 私が朝、ホテルで腹痛、嘔吐、下痢になってしまいました。 在我到达吉隆坡宾馆的早上,我出现了腹痛呕吐腹泻等症状。 Then I called for an ambulance from Gleneagles Kuala Lumpur located nearby my hotel. The ambulance arrived within 10 minutes.  ホテルから近くのグレンイーグルス病院に十救急車を要請し、10分で到着しました。 我拨打了宾馆附近的鹰阁医院的急救车电话,急救车便在10分钟后到达了宾馆。 Though ambulance service is not free there, it is worry-free that the credit card company would offer full coverage for the service. 救急車は有料です。しかし、クレジットカードの保険会社が、全額支払うので、ご心配ありません。 急救车是需要费用的,但是信用卡的保险公司会全额报销,所以并不需要有任何担心。 Inside the ambulance, I was lying in a stretcher while an emergency medical technician (EMT) was taking a radial pulse for me. (Pic 1,Pic 2) 救急車の中で、横になっている私と、救急隊員が私の脈をとってくれています。(写真1、写真2) 躺在急救车里被急救医生把脉的我。(图1,图2) After the ambulance arrived the hospital, I received an intravenous drip in be

CELEBRATE NURSES DAY 2017

Imej
As others celebrate Nurses Day, these 'missys' instead feed the homeless Posted on 7 May 2017 - 09:55pm Last updated on 7 May 2017 - 11:11pm Amar Shah Mohsen newsdesk@thesundaily.com Print Nurses from Gleneagles Kuala Lumpur handing out food to some 120 homeless people on May 7, 2017, part of an event to mark International Nurses Day which falls on May 12. The event was done in collaboration with KL's Pit Stop Community Cafe. — Sunpix by Ashraf Shamsul PETALING JAYA : While nurses around the world see the International Nurses Day (IND) as a day to mark their contributions to society, a group of nurses from the Gleneagles Kuala Lumpur Hospital had a slightly different approach to it. Fifteen of them took time off from their Sunday evening instead to serve some 100 homeless people at the KL Pit Stop Community Cafe, here at the city centre, today. Gleneagles KL marketing and corporate communications senior manager (community service) Samiha A

NURSING LIFE 2016

Imej
Nurses week is a great week to reflect on the value nurses bring to the delivery of care and also a time to forecast into the future. What can each of us do to advance the profession of nursing to a higher level? What can each of us do to achieve greater success? Sometimes we all just need a little inspiration to figure it out. Quotes are a great place to begin. #50 is my favorite  We will start with Florence and end with a few of mine. 1.       “It may seem a strange principle to enunciate as the very first requirement in a Hospital that it should do the sick no harm.” ~Florence Nightingale 2.       “Let us never consider ourselves finished nurses….we must be learning all of our lives.” ~ Florence Nightingale 3.       “I attribute my success to this – I never gave or took any excuse.”  ~Florence Nightingale 4.       “How very little can be done under the spirit of fear.”  ~Florence Nightingale 5.       “Let whoever is in charge keep this simple question in her hea